Езотерична астрология

Значения на знака Скорпион и неговата активация от Езотеричната Астрология

Ключовите понятия за този знак са проверката, изпитанието и триумфът. Те могат да бъдат определени като усилена борба, натрупване на мощ и приемане нагласите на Стрелец.

В Скорпион изплуват два подчертано окултни фактора и започват да ангажират вниманието на ученика. Единият от тях е паметта, а вторият е – Стражът на Прага.

Ключовото понятие на Скорпион обаче е Триумф. Това е неговото главно проявление на физически план.

Когато мислещият човек се завръща към самия себе си и се преориентира към своята душа и нейните изисквания. Това води до изпитанията в Скорпион.

Последната битка в Скорпион настъпва едва след като във Везни е достигната точката на равновесие между тялото и душата; именно в Скорпион се установява господството на духовната енергия над нисшите сили на личността.

В Скорпион и активността на Марс са достатъчно действени, за да разбудят цялата нисша природа и да породят последното възставане на личността срещу душата.

Рамото Телец-Скорпион означава, че желанието за материалност в крайна сметка е изместено от желанието за духовни ценности.

Земните материални стремежи на Телец трябва в съответното време да преминат през пречистващото въздействие на водата в Скорпион.

Появилото се в Телец самооправдание се заменя в Скорпион от безкористната нагласа на ученика: амбицията отстъпва място на изпълнителната активност на душата, а привързаността към личностните желания, симпатии и антипатии се преобразува в твърдост на духовната цел.

Ключовите думи на този знак са многозначителни и хвърлящи светлина. Измамa и триумф, контрол от Майя и контрол от душата, конфликт и умиротворение – това са дълбоките тайни на този знак.

Върху обикновеното колело, където откриваме сляпата привидно безпомощна душа, Словото звучи така: „Нека процъфтява Майя и да управлява заблудата“; а на обърнатото колело песента на душата съдържа следните думи: „Аз съм войн и от битката излизам победител.“

Скорпион е израз на енергията на 1-ви Космичен Лъч – Воля, Могъщество, чиято цел е събаряне и разрушаване на всичко старо, и съзидание, и въздигане на всичко ново и здраво.

Изпитанията, основните изпитания в Скорпион са три: сексът, физическия комфорт и парите.

После са желанията свързани с астралния план, природата на тези склонности е по-финна и те автоматично предизвикват следствия на физическия план: страх, омраза и честолюбива амбиция, или желания за власт.

После идват изпитанията на низшия, критичен ум, които са свързани с горделивостта, обособеността и жестокостта.

Скорпион е тук, за да ни каже, че кризите са необходими, защото водят до преориентация и дълбочина.

„Изпитанията и проверките в Скорпион, ученикът винаги предизвиква сам, където изпитанията и дисциплината са неизбежни.“

„В този знак блудният син се завръща към самия себе си; изчерпал химерите на живота и ресурсите на светските желания и амбиции, той решава: „Ще стана и ще поема към моя Отец.“

„Желанието в Телец прераства в духовен устрем в Скорпион, а мракът на опита в Скорпион става просветление в Телец.“

Скорпион е знакът на Смъртта, всичко ненужно трябва да умре.

Скорпионът е Фениксът..

В Скорпион протича смъртта на личността с всичките й стремежи, желания, амбиции и гордост.