Езотерична астрология

Езотерични Асценденти

Езотерични асценденти

В Езотеричничната Астрология Знакът на Асцендента е от първостепенно значение. Той разкрива Пътя на Душата за това и следващите няколко прераждания, Нейният Изгрев. Както знаем, Изгревът на Слънцето е свързано с пробиването на Тъмнината от Първия Слънчев Лъч – Словото или Творчеството. Поради това Асцендентът показва спецификата на този пробиващ тъмнината лъч и възвестяващ Новия Ден. Така Асцендентният знак възвестява какъв е „Новият Ден на Душата“, или кое е новото, което тя трябва да научи, усвои и в последствие предаде.

Асцендентът управлява причинно-следственото тяло.

Причинното тяло е формата, чрез която Душата функционира. Това е обиталището на Душата, така да се каже. Съдържащото се в причинното тяло е ключът към разбирането на намерението на Душата. Ето защо асцендентът е толкова решаващ в езотеричната астрология. В интерес на истината знакът на Асцендента разкрива отдалечените възможности на развитието на Душата. Следователно, от духовна гледна точка, асцендентът, а не слънчевият знак, е най-важният знак за внимание.

Овен – Развитие на Волевия Аспект на Душата. Огненият, Творчески импулс – „И Нека Бъде Светлина“. Израз на 1-ви Космичен Лъч – Воля/Могъщество и 7-ми Космичен Лъч – Церемониален ред, Магия. Чиста еманация на Божествения Разум – Йерархичен Управител на Овен е свещената планета Уран.

Прояви съзидателната, волева, творческа сила и бъди готов да встъпиш в битка за Господ! Всички идеи трябва да са в полза и за човечеството. Развий смелост, решителност. Пробий Илюзията и направи дупка, в която да бъде сложено Семето на Душата. Войн на Светлината. Първи встъпва в битка и последен се реди за награда.

Телец – Настрой се на фините ритми на Природата. Непривързаност към материалните желания и сетивните удоволствия. Развий сетивност за духовен стремеж. Отхвърлям от плещите си непосилно тежкото бреме на формата и страстните, лични желания. Спомагам разбиването на подобни привързаности и в другите. Определям ценностната система на Душата. Езотеричен и Йерархичен управител на Телец е свещената планета Вулкан – „Ковачът на Боговете“. Изкови атрибутите на своята душевност чрез упорита, постоянна работа. Ковашките процеси на Душата. Управител – 4-ти Космичен Лъч – Хармония чрез Конфликт.

Близнаци – Изучи двойствеността на Проявлението, за да можеш да видиш съединителната му тъкан. Разделяй и свързвай. Огласи Закона за Единството. Връзката между Духа и Формата. Осъществи връзка между Умът и Сърцето. Разпространявай Благата Вест. Установявай правилни отношения между двойките противоположности. Синтез. Свържи Любовта с Мъдростта и Мъдростта с Любовта. Ти си представител на Хармонията – Езотеричен Управител на Близнаци е свещената Планета Венера. Близнаци е включен в работата на 2-ри Космичен Лъч – Любов/Мъдрост и има задача да ги разпространява на Земята и сред хората.

Рак – Отвори широко вратите на Живота и влез през тях, там те очаква светлината на Пра Формата, или Пра Майката. Роди се за Живота и осъзнай своята родова принадлежност – към кой род, семейство, племе, чувстваш душевна принадлежност. Открий душевното си семейство и се включи в неговата мисия. Там е единственото „сигурно място“. Развий емоционален отклик. Развий специален тип подхранване, което да подпомага и подкрепя другите да стигнат до осъзнаването за Целта на Душата. Издигни се над лунните си инстинкти за оцеляване – Луната и стигни до Нептун – Океанът на Божията Любов – езотеричен управител на Рак. Може ли Океанът да има страх за Оцеляване? Той съдържа и подхранва неизброими форми на живот. Той е Лечител с Безгранична Любов. Рак е включен в работата на 7-ми Лъч – Церемониален Ред/Магия.

Лъв – „Станете като децата!“ Осъзнай себе си като Творец на собствената си Реалност и поеми отговорността. Твори чрез Силата на Сърцето. Сияй като Слънце, осветявай Истината. Безусловна Любов. Издигай се по спиралата на интензивното самосъзнание и помогни на другите да го направят чрез личен пример и безлично служене. Цар на Слънчевата Йерархия. Стани Барс – Пустинен Лъв или Лъв без Грива. Изгори в Слънчевите огньове всичко, което стои на пътя на Творческата Воля и Проявление. Бъди Жив, Централен Огън. Сянката на Личността отстъпва място на Светлината на Душата. Лъв е включен в работите на 2-ри Лъч – Любов/Мъдрост и 5-ти – Конкретно Познание.

Дева – Осъзнай необходимостта от смирено служене на Духа. Избери правилните методи, процеси, техники. Осъзнавай връзката между ум, душа и тяло. Насочен навътре, изпълни дълга си – погрижи се за вътреутробното развитие на Душата. Изяви началото на този субективен живот в обективния живот на формите. Постигни съвършенство в стремежа към смирено служене. Вникни в детайлите. Научи езика на растенията и животните. Развий здравословен начин на живот. Пречисти ума и Словото си, като така изчистиш пречките пред раждането на Христовото Съзнание и Душевния отклик. Дева е включена в работите на 2-ри – Любов/Мъдрост и 6-ти Космичен Лъч – Идеализъм, Преданост. Научи се на конкретно служене.

Везни – Постигни равновесие, точка на баланс между Дух и Материя, за да видиш ясно долината на Голямото Изпитание – Битката в Скорпион. Събирай сили в тази равновесна точка. Време за оценка на предишните прераждания и претегляне на опита, натрупан до тук. Колебанието ти произтича от необходимостта на филтриране и разбиране на целия този опит. Време да изравниш желанията на личността с природата на Душата. Време за Избор кое от тях ще предпочетеш. Ти ще избереш Душата, и ще се готвиш за подвига на Скорпиона. Научи се да разпознаваш и разграничаваш кое идва от личността и кое – от душевността. Кое ще натежи? Уран е Езотеричен управител на Везни и като такъв води Везни към едно по-широко разбиране за Партньорство и Сътрудничество. Осъзнаване, че цялото поле на опита се крепи на много фин баланс, взаимозависимост и взаимосвързаност, затова всяко твое действие има отражение по всички точки на това поле. Везни са включени в работата на 3-ти Космичен Лъч – Активен Разум.

Скорпион – Тук Стремящият се е стигнал до „Горящата Твърд“. Справянето с всички ниски страсти – алчност, завист, похот, манипулативност, желание за лична власт. Личността влиза в битка с Душата. Битка на Живот и Смърт, като победата е в умирането на личността и в окончателно встъпване в Пътя на Ученика или на Душата. Няма колебания, няма спор, няма претегляния. В Дълбините Ври и Кипи. Тъмната Нощ преди зазоряване. Изпаряване. Победата е на лице. Трансформация, преобразяване и обновление за себе си и за другите. Душата не погубва личността, а я поглъща и я прави свой верен Слуга по Пътя. Свети Георги Победоносец пронизва Змея. Скорпион е главен участник в работата на 4-ти Космичен Лъч – Хармония чрез Конфликт.

Стрелец – След изпитанието в Скорпион, идва визията за пътя напред,  възвишена цел, посока, устрем. Стрелата на Ума, насочена към Небето. Приключението в търсене на Планината на Посвещението в Козирог и нейното изкачване, започва. Вярата е раница, оптимизмът – палатка. Целта е Видяна – Живот, центриран в Душата. Пътувания и приключения в търсене на вътрешната истина. Виж голямата картина, вдигни се високо и се рей във въздуха, свободно, но устремено. Ти премина през Тъмната Нощ на Душата и спечели Светлината. Сега показвай и води другите към тази цел. Нека Огнените Стрели на Ума пронижат Мрака и окажат Посоката. Стрелец е включен в работата на 4-ти, 5-ти и 6-ти Космичен Лъч.

Козирог –опознай материалното съществуване до най-малката подробност, за да можеш след това да го изоставиш. Формата служи на Душата, а не Душата на формата. Развий твърдост, ред, организация и дисциплина по време на изкачването на Планината на Посвещението и Покоряването Върха на Личността. Осъзнай студа и самотата на този връх. Вдигни поглед към Небето, към Стомните на Водолея. Осъзнай своята отговорност пред Господарите на Кармата. Срещни „Стражът на Прага“ и го победи. Научи се на правилно ползване на финансовите ресурси. Стани твърд като Скала, за да докажеш предаността си към Душата и Йерархията. Козирогът става Еднорог. Съединяване на лявото и дясното мозъчно полукълбо. Козирог участва в работата на 1-ви, 3-ти и 7-ми Космичен Лъч.

Водолей – Осъзнай себе си като Световен Служител. Безлично служене на другите. Любов към цялото, в служба на обществото. Развий оригиналност, нестандартност, автентичност, за да бъдеш пример за свобода и независимост. Бъди изобретател и нека Водите от Стомните на Душата си проправят път навсякъде. Развий Групово съзнание. Нека твоите визии се разпространят и връзката с Божествения Разум се усили. Научи Законите на Приятелството. Експериментирай и остани съсредоточен в сърцето. Водолей е включен в работата на 5-ти Космичен Лъч – Конкретно знание.

Риби – Световен Спасител. Добре дошъл в „Последната Смърт“. В пречистващите води на Рибите се очистваш от всички астрални влияния, които замъглят Съзнанието. Преданост и безкористност. Разтвори се във Водите на Висшия Аз. Усети Океана на Божията Любов и помогни на другите да си припомнят истинския си произход. Развий дълбоко чувство на състрадание към усилията на другите. В края си. Изкупление на миналото и Прошка. Осъзнай нишките на Душата. Свържи ги. Мистично докоснат, потопен във Водите на Душата, ти се приближаваш към следващия цикъл на Творчество и Проявление. Сега се разтвори и плувай в Океана на Божественото. Помогни и на другите да се докоснат до неговата Тайна и Пречистващата му сила. Риби участва в работата на 2-ри и 6-ти Космичен Лъч.