Астрология

Знакът Близнаци – символика и митология

Явно малко или почти никак при разглеждането, и значението на знака Близнаци, не се взема предвид факта, че Кастор и Полукс са били Воини, извършили многобройни подвизи, и знакът Близнаци е логично да се свърже освен с всичко друго, с което се свързва, и с тези умения. Символизирайки битката, борбата, победата.

Кастор управлява колесници и усмирява буйни коне. Той обучавал Херкулес в изкуството да борави с оръжието, а Полукс бил непобедим в ръчния бой. Както забелязвате тук не говорим за търговци или за клоуни, а за изключително изкусни войни. Победили Тезей, участвали в похода на Язон (Овен) за златното Руно. Полукс толкова много обичал Кастор, че бил готов да жертва безсмъртието си, жертвал постоянно безсмъртно обиталище на Олимп, за това да бъде заедно с брат си един ден в Хадес, един на Олимп. .

Един от братовчедите на братята – Идас пронизал с копието си Кастор и го убил. Полукс веднага се хвърлил върху Идас, за да отмъсти за Кастор и започнал бой на живот и смърт, но двамата били еднакво силни, и затова се намесил Зевс, като покосил Идас. От историята става ясно, че хората родени под знака на Близнаци и със силно изявени такива в картите си, ще бъдат смъртно ранени от свои братовчеди, но това по-късно ще стане повод, те да се издигнат в небесата и да останат там, обединили един разединяващ аспект на Ума.

Полукс много плакал и страдал за смъртта на брат си. Ето я и дълбоката тема на подвига – Братска обич, застъпничество, битка, отмъщение, страдание, саможертва, събиране, съюз, неразделност, обединение, заедно, както горе, така и долу.

И понеже, както се разбра от по-горе, Близнаци е символ на Любовта, то и Езотеричният Управител на Близнаци, на ниво Душа, е Планетата Венера. А Езотеричният управител на Овен, е Меркурий. Това ясно показва връзката между Близнаци и Овен, или между Язон, Кастор, и Полукс. Както и че една от Таро Картите свързани с Близнаци, е Любовниците.

Това обединение символизира съюзът между двата аспекта на Ума – рационалният и интуитивния. Както и обединението между ума, и сърцето.

Когато те се обединят, се превръщат в мощен магически инструмент, Тогава Умът става Разум и Познание, носещ Светлина, Осъзнаване, или Меркурий в неговото висше изражение – Оръженосецът на Слънцето, Символ на Съзнанието.